Jelovnik

Predjela

Salašarska daska

za 2 osobe

Po zalogaj od svega: domaća šunka, kobasica, kulen, goveđa pršuta, kajmak, urnebes, domaća pileća pašteta, tvrdi kravlji sir, domaća pita sa sirom, proja.

Guščija pašteta

Pašteta od domaće, dugo dinstane guščije džigerice sa konjakom, poslužena uz prepečen hleb, pikantan sos od malina i sos od kozijeg sira.

Biftek rolnice

Sitno seckani marinirani komadići bifteka iz ulja, umotani u hrskave kore i zapečeni, preliveni sosom od bundevinog semena.

Pohovane nogice

Sitno seckani svinjski papci skuvani u sopstvenom saftu, pa ispohovani i servirani uz kisele krastavce i ren.

Grilovani sir

Miročki škripavac grilovan na roštilju, sa maslinovim uljem i ruzmarinom.

Mladi krompirići sa kajmakom

Pečeni mladi krompirići servirani sa kajmakom.

Kukuruzni uštipci (posno)

Od kukuruznog belog i integralnog brašna, prženi u dubokom ulju.

Pečeni beli luk (posno)

Sporo pečeni beli luk sa medom i ruzmarinom na maslinovom ulju.

Čekić

Suva šljiva punjena sirom, urolana u slaninicu i zapečena na roštilju.

Salate

Zelena salata

Sveža zelena salata.

Svež kupus

Umereno začinjen uljem i sirćetom.

Seoska

Svež kupus i spanać, rendana šargarepa, kukuruz šećerac I sitno seckani sveži paradajz i krastavac.

Zaboravljena

Sitno seckani paradajz, praziluk, pečena slatka i tek pomalo pečene ljute paprike, začinjeni sirćetom, maslinovim uljem i solju.

Popaj

Miks od svežeg spanaća, šampinjona, crvenog luka i krutona, sa belim dresingom.

Bašta salata

Šopska salata

Mešavina sitno seckanog paradajza, paprike, krastavca, crnog luka i malo ljute papričice, posuta punomasnim sirom.

Pečena paprika

Ljuta ili slatka, u marinadi od maslinovog ulja i belog luka.

Ljuta paprika

Sveža

Supe & Čorbe

Teleća čorba

Od sitno seckane sveže šargarepe, celera, krompira, luka i teletine uz legir od jaja i pavlake.

Domaća supa

Od stare koke i svežeg povrća, sa domaćim knedlama i rezancima.

Paradajz čorba (posno)

Od domaćeg paradajz soka sa dodacima celera i luka, poslužena uz krutone.

Glavna jela

T-bone

Teleća kolenica

Dugo dinstana, pa zapečena u rerni sa krompirom u kriškama i kajmakom.

Rolovana teletina

Rolovane iskoštene teleće grudi, zapečene pa dinstane, servirane sa krompir pireom ili domaćim mlincima u saftu od dinstanja.

Ćureći karabatak sa mlincima u belom sosu

Otkošteni ćureći karabatak u belom sosu sa domaćim mlincima (vrsta testenine), zapečen u staroj seljačkoj peći na drva.

Mućkalica (pileća ili svinjska)

Sitno seckano sveže povrće (paradajz, luk i paprika), dugo dinstano sa pilećim ili svinjskim mesom prethodno ispečenim na roštilju, servirano uz tvrd kravlji sir i ljutu papriku.

Butkica u sosu od rena

Iskoštena svinjska butkica u sosu od rena, najpre skuvana, pa zapečena u zemljanoj posudi.

Prebranac sa kobasicom

Pasulj prebranac kuvan sa lukom i slatkom mlevenom paprikom i poslužen uz domaću kobasicu sa roštilja.

Teleći perkelt uz turoš čusa

Sveža teletina skuvana sa dosta luka i paradajz soka, poslužena uz domaće testo sa sirom i sitno seckanom prženom slaninicom.

Hajdučki šaran (posno)

Potkovice šarana u pohu od kukuruznog brašna i slatke mlevene paprike, pržene u dubokom ulju i servirane sa krompir salatom.

Pohovano meso

Bečka šnicla

Pohovano pileće ili svinjsko meso, posluženo sa pire krompirom.

Karađorđeva šnicla

Pileće ili svinjsko mesa punjeno kajmakom pa ispohovano i servirano na pire krompiru.

Jela bez mesa

Geršla sa pečurkama (posno)

Kuvana geršla (oljušteni ječam) sa maslinovim uljem, belim lukom i pečurkama.

Geršla sa povrćem (posno)

Kuvana geršla (oljušteni ječam) sa maslinovim uljem, belim lukom i svežim povrćem.

Sataraš (posno)

Sitno seckano sveže povrće (paradajz, luk I paprika), dugo kuvano u sopstvenom saftu sa začinima.

Testo nasuvo (posno)

Domaće testo sa krompirom, zaprženo s lukom i slatkom mlevenom paprikom.

Prebranac (posno)

Pasulj prebranac kuvan sa lukom i slatkom mlevenom paprikom.

Pečeni patlidžan sa sirom

Patlidžan i paprika sa sirom, na maslinovom ulju i belom luku.

Pečeni paradajz sa sirom

Paradajz sa sirom i origanom, na maslinovom ulju

Jela sa roštilja

Jagnjeći kotleti

Sa pekarskim krompirom.

Ćevapi

Od junećeg mesa, sa pekarskim krompirom i lukom.

Pljeskavica

Od junećeg mesa, sa krompirom i lukom.

Pileći paketić

Pileći file punjen sirom i urolan u slaninicu, serviran sa pekarskim krompirom.

Svinjski vrat

Sa pekarskim krompirom i lukom.

Sveža rebra sa žara

Sa pekarskim krompirom I lukom.

Pileći batak

Otkošten, serviran sa pekarskim krompirom i lukom.

Pileće belo

Pileći file poslužen uz pekarski krompir.

Pastrmka (posno)

Porcijašica, sa krompir salatom.

Kolači

Šnenokle

Ulupana belanca kuvana u mleku sa kremom od vanile, uz dodatak keksa i karamel preliv.

Domaći JAFA kolač

Sa svežim korama od narandžinog soka i rendane narandžine kore i sa glazurom od crne čokolade.

Krempita

Sa domaćim korama za krempitu, vanil kremom i šlagom.

Kolač od sira

Sa korama od mrvljenog keksa i maslaca, neutralnim sirom i malinama.

Baklava sa orasima (posno)

Sa domaćim korama za baklavu, mlevenim orasima, prelivena sočnim sirupom.

Baklava sa višnjama

Sa domaćim korama za baklavu, višnjama i grizom, prelivena sočnim sirupom.

Baklava mak

Sa domaćim korama za baklavu i makom, prelivena sočnim sirupom.

KUVER

Kuver

Hrana je najlepša, najukusnija i najzdravija kad je direktno ubrana i zgotovljena tamo gde se rađa, gde nastaje. Salaš 137 ima tu sreću da se nalazi u ravnici bogatoj divljači, okružen voćem, povrćem i dvorištima punim domaće živine i stoke koja ne poznaje antibiotike. U vašim tanjirima je ono što nam je priroda podarila ovih dana i to i diktira jelovnik. Plodove Čeneja, Bačke, Vojvodine naš kuvar pripremio je na tradicionalan način, obogativši ih iskustvima svetske gastronomije. Umesto jednoličnog obilja, karakterističnog za srpsku kuhinju, mi smo se opredelili za filozofiju koja veliča minimum: svega po malo. Zato, ne ljutite se ako nekog jela nestane u toku dana. Naša kuhinja vodi računa da nam ničeg ne “pretekne” za sutradan. Mi ne zamrzavamo hranu. Za sva dodatna pitanja i predloge na raspolaganju vam je naše osoblje. Hvala na razumevanju.