REZERVACIJE

TOP SRBIJA: Promotivna tura Turističke organizacije Vojvodine – Novi Sad i Salaš 137

Prenosim članak turističko – gastronomskog portala Top Srbija koji je propratio promotivnu turu Turističke organizacije Vojvodine nazvanau “Zima na salašima”.

Za sve one novinare, učesnike promotivne ture Turističke organizacije Vojvodine koji su se u subotu 18. i nedelju 19. novembra 2017. godine upustili u avanturu nazvanu Zima na salašima, a koji nisu upoznati sa istorijom Novog Sada, vodič Miloš Dunjić, proveo ih je kroz najvažnije tačke užeg centra grada, od zgrade SNP-a i Uspenske crkve, preko Trga slobode, na kojem se nalazi monumentalno magistratsko zdanje Gradske kuće u neorenesansnom stilu iz 1895. godine po projektu arhitekte Đerđa Molnara i katedrala, odnosno Župna crkva imena Marijinog podignuta 1894. u neogotskom stilu, pa Ulicom Jovana Jovanovića Zmaja i najstarijom Dunavskom, do Riblje pijace i Špajza Salaša 137, na Trgu Republike, kutka sveže i zdrave hrane.

Špajz je mesto koje na najdirektniji način sve svoje posetioce poziva da posete onaj pravi, na Čeneju, gde se okrepljena kafom i zalogajčićima, i uputila ekipa novinara. Na prvom salašu koji je u prestonici salaša – Čeneju, otvorenom 1996. godine kao turistički objakat, Salašu 137, novinare je dočekao vlasnik, gospodin Aleksandar Samardžija Splića, kojeg i danas, iako pionirom u ovom poslu, smatraju neprevaziđenim vizionarom koji je uspeo da težački salašarski život pretvori u mesta vrhunskog užitka.

Domaćinski doček na Salašu podrazumevao je veliki astal na sred dvorišta, sa delicijama poput: hleba i masti, šunke, kulena u kati, friških pečenih kobasica na licu mesta, majoške, džigernjače, džigernjača, kajmak, sir, ajvara i druge salate, kuvano vino i rakija. Okolo su grejale dve bubnjare, a ko je želeo da obiđe Salaš, čekala su ga dva upregnuta belca Holštajnera.

Posle hladne zakuske sledio je ručak: paradajz čorba sa taranom, domaći gulaš sa rezancima sa sirom, mućkalica sa pilećim mesom, uz turšiju, „nasuvo sa krompirom, kupusom“, i kao poslastica „nasuvo sa makom i orasima“, te salašarski specijalitet od dunja – kitnikez. I sve to uz domaće, karlovačko vino.

Comments

comments

2017-11-22T00:23:56+00:00 November 22nd, 2017|