REZERVACIJE

Mirisna (olfaktivna) večera na Salašu 137! Doživite novo čulno iskustvo

Olfaktivna ili olfaktorna večera je prilika da se doživi novo čulno iskustvo. Ne fokusira se samo na jedno od čula ukusa, mirisa, vida, već nudi potpuno organoleptičko iskustvo i to tako da se odjednom spoji čulo mirisa i ukusa.

Svako napravljeno jelo je svojevrsna interpretacija parfema, dakle jelo je inspirirano određenim mirisom, a hrana je fizički oblik parfema. Samo je molekularna kuhinja ta koja može dočarati miris u ukusu, sve ostalo su interpretacije parfema. Kombinacijom retkih i određenih namirnica moguće je dočarati parfem u obliku jela.

Olfaktivne večere su popularizovane krajem 90-ih godina u Parizu i New Yorku. Kuvari s Michelinovim zvezdicama su sebi zadavali zadatke da miris doslovno pretoče u ukus svojim veštinama.

Mirisna (olfaktivna) večera na Salašu 137 održaće se 27/05/2017 u 20h za 40 osoba. Večera će biti u nekoliko sledova, a svaki sled predstavlja jedan parfem, nakon kojeg stiže odgovarajuće jelo i upareno piće. Ukupno će biti 12 sledova jela i pića koji su inspirisani s 12 parfema, dok su jela i slana i slatka.

Salaš 137 je mesto tradicionalne nacionalne kuhinje. Svako jelo će biti napravljeno od najkvalitetnijih i najskupljih lokalnih namirnica koje će biti ukomponovane tako da interpretiraju parfem.

Juraj Sotošek – Rihtarec će biti kustos čitave večeri tako da će navoditi goste kako da degustiraju hranu i piće. Objasniće svaki parfem i obrazložiti priču o njemu, kako i zašto je nastao i nakon toga će objasniti jelo koje je stiglo za sto i sastojke u njemu. Juraj je osmislio « olfaktivni meni » ponudivši otprilike 40-ak parfema. Parfemi su se mirisali 3 meseca u saradnji sa Salašem 137 dok nisu došli zajedno do 12 koji čine sadašnji meni. Juraj se bavi retkim parfemima sveta, čija je poenta u kakvoći esencija i konceptualanim mirisima. Za te parfeme, esencije se biraju na određenim delovima sveta (Madagaskar, Haiti, Java, Indonezija).

Juraj Sotošek – Rihtarec je dugogodišnji zaljubljenik u svet mirisa, parfemi su njegova strast. Prvi koraci u svetu parfema su bili 2012. godine kada je pokrenuo svoj blog imena BL’eauOG, a nedavno ga pretvorio u website o retkim i ekskluzivnim parfemima sveta (www.bleauog.com). Gostovao je na TEDx konferenciji kao govornik na temu parfema, što ga je učinilo trećom osobom na svetu da na TED konferenciji priča na tu temu, nakon Luce Turina i Chandlera Burra. Posećivao je sajmove retkih parfema u Milanu i Firenci dok naposletku nije postao insajder industrije mirisa. Sva znanja i veštine usvajao je dok je živeo u Parizu i studirao na Sorbonni, te upijao tajne i veštine svetskih parfumera.

Poslednjih nekoliko godina radi kao spoljni konsultant nekolicine prestižnih svetskih parfemskih brendova za pitanja marketinga, tržišta i brend menadžmenta.

Telefoni za rezervacije 021 714 505 i 062 773 137.

Comments

comments

2017-05-22T14:25:15+00:00 May 19th, 2017|